Великденските празници са изпълнени със светлина и вяра в чудото на Възкресението на Божия син. Затова и традицията повелява великденските обичаи да възхваляват саможертвата на Божия син. В тези дни се събираме със семействата си, приготвяме богати софри и изразяваме благодарността си към „Онзи, който пое греховете ни и издъхна на кръста на Голгота“.

Великденските обичаи са свързани с хилядолетната традиция в Страстната седмица да се боядисват яйца, да се месят специални обредни хлябове, наречени козунаци, а на великденската трапеза неотменно да присъства и печеното агнешко със зелена салата. Нека заедно се впуснем в подготовката за предстоящите празнични дни.

Великденски обичай за боядисване на яйца

Боядисването на яйца е започнало много години преди новата ера. Според християнската традиция яйцето е символ на жизненото начало, обновлението на природата и прераждането.

Великденските яйца се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък, а за закъснелите – на Велика събота. Според традицията първото яйце се боядисва в червено и се очертава кръст на челото на най-малките в дома. Ритуалът се изпълнява, за да са здрави и жизнени децата през цялата година. Червеният цвят пък символизира кръвта на Спасителя. Първото червено яйце се съхранява в семейния иконостас до следващия Великден, когато се заменя с ново.
Останалите яйца се боядисват в различни цветове и с разнообразни шарки. Рисуването на яйцата може да става с восък и специални великденски бои. Няма граници за въображението в украсата на най-характерния великденски символ, а на пазара се предлага изключително разнообразие от бои, с чиято помощ ще постигнете зашеметяващи резултати.
Една от най-популярните техники е със стар чорапогащник и листенца от близката градина. Изрязвате два края от него, завързвате ги с конец около яйцето, като преди това сте сложили листенце. Потапяте за няколко минути в боя и след като махнете на чорапогащника се появява идеалната форма на листото. Прието е използваната боя да се хвърля под роза, трендафил или в реката.